Zaterdag 14 Februari wil de NTA een cursus basisofficial organiseren

Zaterdag 14 Februari wil de NTA een cursus basisofficial organiseren voor mensen die baanofficial willen zijn tijdens onze wedstrijden.

Tijdens de wedstrijden zijn de officials de belangrijkste mensen die hun medewerking verlenen aan het slagen van het evenement.

Zonder officials geen evenementen en dus ook geen autosport.

Official zijn bij het NK Offroad Racing is een verantwoordelijke klus: je werkt aan het succes van het leukste kampioenschap van Nederland en staat met je neus bovenop de actie. Daarom heeft de KNAF een opleidingstraject bedacht, dat van official naar hoofdofficial leidt en waarmee je – als je wilt – zelfs wedstrijdleider kunt worden. De eerste stap is de basisopleiding official die op 14 februari bij 4×4 Centrum Ermelo wordt gegeven aan alle betrokkenen bij het NK Offroad Racing.

Derk Hakstede geeft de cursus, hij is bestuurslid van de sectie Rally bij de KNAF en betrokken bij het veiligheidsbeleid en de opleidingen voor de officials in de rally. ‘Als gevolg van het ongeluk in Amsterdam hebben we KNAF breed de opleidingen voor officials onder de loep genomen,’ zo vertelt hij. ‘De KNAF wil er alles aan doen om de officials de informatie en vaardigheden te geven die nodig zijn om het vrijwilligerswerk goed te doen. Daarom is er ook voor de posters en andere officials in de terreinsport gelegenheid om je bij te scholen en te proeven aan de ervaringen vanuit de rally.’

Tijdens de dag op 14 februari ligt de nadruk op veiligheid: je eigen veiligheid als official, die van het publiek en van de deelnemers aan de wedstrijd. ‘Dat is en blijft het belangrijkste in de autosport,’ vertelt Derk, ‘dus daar gaan we uitgebreid over in gesprek.’ Er komt een delegatie van 4 man naar 4×4 Centrum Ermelo om de opleiding te geven en de examens af te nemen. ‘Een belangrijk deel van veiligheid is de communicatie- onderling, met het publiek en natuurlijk met de rijders. Als alle officials eenduidig communiceren en alle signalen en vlaggen gebruiken die ze voor handen hebben is het voor de rijders en het publiek ook duidelijk waar ze aan toe zijn.’

Dit is de eerste stap in de opleiding van de officials, als je ambitie hebt om meer te leren dan staat de KNAF voor je klaar met een interessant pakket aan trainingen. Wil je hoofdofficial worden dan is er een professioneel opleidingstraject met veel aandacht voor je eigen vaardigheden, iets waar je niet alleen als vrijwilliger veel aan hebt. De opleidingen lijken erg op die ook in het bedrijfsleven worden aangeboden: hoe ga je om met moeilijke situaties, hoe stuur je groepen vrijwilligers aan, wat doe je als het spannend wordt?

Als afsluiting van de training op 14 februari vertelt Niels Hatzmann over zijn ervaringen als official tijdens de Africa Eco Race die deze winter van Frankrijk naar Senegal ging en waar hij navigator was van de bergingstruck: een bijzonder avontuur in een wedstrijd die onder de moeilijkste omstandigheden wordt georganiseerd.

>> Lees verder en meld je aan…