De intelligente lock down wordt langzaam afgebouwd, maar wat betekent het voor ons?

Woensdag heeft onze minister-president een rij verlichtingen van de intelligente lock down aangekondigd.
Ik weet niet hoe jullie de persconferentie beleefd hebben, maar ik had in eerste instantie het gevoel dat we misschien toch na 1 september konden gaan racen. Immers, er mag weer gesport worden tegen die tijd en evenementen mogen per 1 juli al met 100 personen plaatsvinden. Wie weet hoe groot dat aantal na 1 september is. Dus met een beetje optimisme zou je kunnen denken dat we in Nederland ook vanaf dat moment weer een wedstrijd kunnen organiseren. Maar dan word je wakker en in dit geval letterlijk. Want “the morning after” bracht nog een flinke nabrander: over de evenementen wordt pas op 1 september iets meer gemeld. Dat betekent grote onzekerheden voor de organisatoren.
Eerder werd al bekend dat het rally kampioenschap is afgezegd, dat wil niet zeggen dat er helemaal geen rallies komen, maar die tellen dus niet mee voor een kampioenschap (en kunnen daardoor korter zijn dan het normale vereiste).
Vers van de pers is dat er dit jaar helemaal geen autocross wedstrijden meer verreden worden.

Wat betekent dat nu voor ons?
We hebben theoretisch nog kans op 3 wedstrijden voor het NK. Hoe groot de kans dat die wedstrijden door gaan verschilt en de redenen waarom verschillen ook nog.

We hebben natuurlijk nog de uitgesteld Fursten Forest 24 uurs wedstrijd te goed. Die ging al niet door in maart door Corona. Daar hebben we vooral ook met Duitse autoriteiten te maken. Zoals het er nu voor staat is er nog een kans dat het daadwerkelijk gaat gebeuren, maar de onzekerheden zijn groot. Tot 1 september mogen dit soort activiteiten in iedergeval niet en daarbij komt dat er rekening gehouden moet worden met de deelstaat, de landkreis en natuurlijk de gemeente. Daarbij komt dat niet noodzakelijk reizen naar Duitsland sterk ontraden wordt (en soms zelfs tegengehouden) en er ook nog een quarantaine regeling. Maar er is nog hoop, dus hou er rekening mee dat we toch na de zomer naar Furstenau kunnen afreizen.

De strandrace is nog steeds gepland voor 2,3 en 4 oktober. De voorbereidingen zijn in volle gang. Het voordeel van de strandrace is dat er vrij laat besloten kan worden. Het team dat druk is met de voorbereidingen heeft leuke plannen en maakt de strandrace wederom een groot spektakel. Het is de bedoeling dat de inschrijving nog deze maand opengaat, dat zegt genoeg. Dus meld je vrijblijvend aan, dan weten de organisatoren ook op hoeveel teams ze moeten rekenen. Natuurlijk hangt de onzekerheid van het uiteindelijke besluit van de regering er wel nog boven, maar wie weet.

De derde wedstrijd die nog op de kalender van het NK staat is natuurlijk de Baja Borger. Uiteraard gelden voor die wedstrijd dezelfde onzekerheden als voor de strandrace. Nadeel is wel dat de voorbereidingen zo zijn dat veel eerder besloten moet worden of de wedstrijd georganiseerd kan worden. Uiteraard wordt eenieder zo snel als mogelijk op de hoogte gebracht als er iets veranderd in de status.

Ik realiseer mij goed dat velen van jullie ook buitenlandse wedstrijden op het programma hebben staan. Ook die wedstrijden zijn al verschoven naar het eind van het jaar of staan nu nog op de originele datum, maar daar is nog onduidelijk van of ze dan ook gehouden worden of ook naar het einde van het jaar verschuiven. Kortom het wordt dan wel een hele drukke periode. Daar waar mogelijk houden we voeling met de organisatoren en proberen we de kalender op elkaar af te stemmen waar mogelijk en reëel.

Hopelijk kunnen we toch nog racen dit jaar. Voor het NK kijken we naar de mogelijkheid om ook een kampioenschap te hebben als we minder dan de vereiste 3 wedstrijden hebben.

Nog een kleine toevoeging, de organisatoren van de GTC rally hebben het nog niet opgegeven. Dus wie weet kan er nog eerder op het gas gestapt worden! We houden jullie op de hoogte.

Groet, Bert Heskes